Barokní kostel na místě svatyně z r. 1385 nechal postavit v l. 1741–47 Rudolf Josef hrabě Colloredo. Po zřícení klenby novorenesančně obnoven r. 1901. Jednolodní obdélný s hranolovou věží před jižním průčelím, pravoúhlým závěrem a čtvercovou sakristií v ose. U kostela památné lípy z l. 1849 a 1918.
Příjezd po silnici č. 11 z Hradce Králové (výpadovka směr Ostrava), po 11 km odbočit na Třebechovice pod Orebem a dále na obec Jeníkovice (vzdálenost od Třebechovic 3 km).
Zbyšek Suchý, 24.3. 2013
popis

Jednolodní obdélný kostel s hranolovou věží před jižním průčelím, s pravoúhlým presbytářem a čtvercovou sakristií v ose. Fasáda lodi je členěna novorenesančními pilastry, v průčelí věže zachován původní barokní portál, průčelí je rámováno pilastry nesoucími trojúhelníkový tympanon. V průčelí kostela je také zazděný náhrobník s reliéfem kříže (zřejmě z 15. století). Loď kostela je plochostropá, do nového kostela byl ze starého přenesen barokní oltář sv. Petra a Pavla, sochy sv. Prokopa a Vojtěcha, jež stojí nad průchody za oltář, lavice a kostelní dveře. Oltář byl r. 1901 opraven, též obraz sv. Petra na něm od Antonína Müllera. Kazatelna, varhany a zpovědnice jsou nové. Novorenesanční boční oltář a kazatelna jsou bohatě zdobeny řezbami. V kostele je také kamenná křtitelnice z 15. stol. (či starší). Ve věži visí zvon z r. 1528 (zvonař Jan Hlaváč z Hradce Králové).

E.H. podle Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia 1977; http://www.mistopisy.cz/, 18.4. 2013

historie

Kostel v Jeníkovicích je prvně zmiňován roku 1385, kdy je uváděn v soupise církevního majetku jako filiální kostel ke kostelu a faře třebechovické. Roku 1542 se uvádí, že byl zasvěcen sv. Mikuláši. Sv. Petru a Pavlovi byl zasvěcen asi až nový zděný kostel, který byl v l. 1741–1745 vystavěn namísto původního. Kostel dal postavit Rudolf Josef hrabě Colloredo. Pro válku s Pruskem byl kostel definitivně dokončen teprve r. 1747. Kolem kostela se rozkládal hřbitov (zrušen), původně obehnaný opukovou zdí (později rozebrána). V roce 1901 se zbortila klenba lodi, stát zůstala pouze věž. Kostel byl následně pseudorenesančně obnoven (V. Reichl z Hradce Králové), základní kámen nové lodi kostela byl položen 5. 5. 1901. Dne 6. 10. 1901 byl nový kostel slavnostně vysvěcen biskupem královéhradeckým Eduardem Brynychem. Pod kazatelnou je pamětní nápis. Při budování byla v základě oltáře nalezena skleněná miska, na okraji ozdobená dvojím páskem ze stříbrného…  číst dále

Zbyšek Suchý podle jenikovice.webpark.cz/pamatky/kostel.htm (doplněno redakcí dle http://www.mistopisy.cz, Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., 1977), 24.3. 2013

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Jeníkovice