Vincent Lamotte v r. 1664 přestavěl renesanční tvrz na jednopatrový barokní zámek. K úpravě došlo v r. 1715, kdy byla přistavěna kaple. Po r. 1810 byl zámek byl pouze udržován, sloužil jen jako hospodářské a administrativní centrum panství.
Pohled z bývalé zahrady
Zámek leží v jižní části stejnojmenné obce při žluté turistické trase, která počíná v Semilech a z Jesenného pokračuje na hrad Návarov. Do obce vede autobusové a železniční spojení. BUS má zastávku v obci a ČD asi 1,5km od obce v části nazývané Bohňovska nebo též Engenthal(Úzkodolí).
Zdeněk Rajchl, 7.1. 2004

V roce 2007 (22. dubna) zámek vyhořel, nyní je bez střechy a není využit – asi se zbourá??

egon wiesner, 23.8. 2007

Jesenný - zámek

Obdélníkový, jednopatrový zámek v Jesenném byl po r. 1664 přestavěn z jednoduché renesanční tvrze, ke které náležel dvůr v Jesenném, okolní vesnice a pět mlýnů. Toto malé panství zdědil po své matce Gertrudě Lamottové její syn Vincent Lamotte v r. 1664 při rozdělení majetku hradu Návarova. Jeho sestry Marie Angela a Marie Magdalena získaly Návarov. Vincent zakoupil později ještě Albrechtice. Nový majitel si dal ihned postavit barokní zámek;původně jednoduchá stavba byla postupně nově upravována, když její majitelé hospodářským podnikáním bohatli. K nejvýznačnější úpravě došlo v r. 1715, kdy byla přistavěna osmihranná kaple se sklenutou kopulí a v ní oltář sv. Jana Křtitele. Vincent měl dva syny, Jan Jakub držel Sychrov, Starý Dub a Domaslavice, které syn Ignác František opět prodal, Janův bratr Maxmilián Rudolf zdědil Jesenný a koupil r.1708 Stračov a o dvacet let později ještě Holovousy na Hořicku. Jeho synové Josef Jiljí…  číst dále

1.Hrady,zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku (III.díl), vydalo Nakladatelství Svoboda v Praze 1984, 6.1. 2004

Liberecký kraj,  Semily  (SM), Jesenný