Skanzen byl založen r. 2002. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Jsou zde původní stavby lidové architektury, přenesené z jiných lokalit i kopie pův. staveb. Součástí expozice jsou ukázky dobových řemesel, nástrojů atp.
Vstup do skanzenu
Ekocentrum Orlice - rekonstrukce zájezdního hostince "Na Špici" z Hradce Králové - zanikl 1926

Turistická sezóna 2018

Podorlický skanzen Krňovice je již otevřený od roku 2002 a každý rok se snažíme, aby do areálu přibyly nové stavby nebo exponáty. Zakladateli skanzenu jsou Dřevozpracující družstvo a ZO ČSOP Orlice, které při skanzenu zřídilo Centrum ekologické výchovy Orlice. Vedle toho je skanzen dílo nadšenců s hlubokou láskou a citem pro historii. V Podorlickém skanzenu v Krňovicích postupně rostou zajímavé stavby z našeho regionu, v kterých jsou zařízené expozice jednotlivých řemesel a činností a nechybějí ani ukázky dobových strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací. Příkladem může být jeden z mála funkčních žentourů, stabilní motory, mlátičky a další zemědělské a řemeslnické nástroje, které ukazují průvodci návštěvníkům v chodu. V okolí venkovských staveb v areálu jsou zakládány sady původních a krajových odrůd ovocných dřevin. Při skanzenu vznikl statek s hospodářskými zvířaty typickými pro český venkov. Naší snahou je chovat stará plemena jako jsou české husy, kropenky anebo koně slezského norika. V průběhu roku je k výběhům přístup v rámci prohlídkové trasy. V roce 2016 jsme plně zprovoznili roubený vodní mlýn z Bělče nad Orlicí. Ukázky mlecího zařízení v chodu budou i letos součástí prohlídek, na které opět budou navazovat tématické dny včetně tzv. Mlynářského a řemeslnického dnu 8.září. Rok 2018 bude především o údržbě a rekonstrukci areálu, jistě bude mít ale co nabídnou návštěvníkům tak jako v letech minulých. Letos máme v plánu zrestaurovat a zařadit do expozic starou pilu tzv. jednušku z Kosteleckých horek, která tak doplní nově otevřenou expozici truhlárny z loňského roku. Další novinkou, která nás čeká, bude nová akce pro veřejnost a to pálení milíře od jeho založení po rozebírání. Akce se bude konat v létě a více se o ní dozvíte v sekci…  číst dále
Petra Zárubová, 2017, 16.2. 2010
turistické

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Objekty jsou přenášené z původních lokalit, kde jim hrozil zánik, ale vznikají i rekonstrukce nedochovaných staveb (dle původní dokumentace, historického zaměření či fotodokumentace apod.). Návštěvníkům se tak nabízí srovnání historických staveb po staletích užívání a staveb tak, jak vypadaly v době svého vzniku. Používané stavební materiály jsou typické pro regionální stavitelství – dřevo, opuka a cihly v nejrůznějších kombinacích. Dřevo se používalo nejen pro výstavbu roubených domů, ale bylo i základním stavebním materiálem pro konstrukci stodol, krovů i celých technologických zařízení (například mlýny, pily apod.). Opuka byla po staletí typickým regionálním stavebním materiálem pro zdění. Je v okolí hojně rozšířená – opukové stavby,…  číst dále

Petra Zárubová, 5.4. 2012

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Krňovice