Původní pohyblivý slupicový jez na Orlici z let 1912–5 byl roku 1956 přestavěn. Od té doby má tabulové uzávěry Stoney s klapkou. Součástí objektu je elektrárna se dvěma Kaplanovými turbínami (celkem 400 kW) a železobetonový silniční most.
Povodní strana jezu (pohled od západu)
Jez se nachází na Orlici jižně od historického jádra města. Z Velkého náměstí po schodišti Bono publico a dále ulicí Ignáta Hermanna, celkem asi 400 m. V okolí řada placených parkovišť (nejbližší u zimního stadionu), od nádraží příjezd linkami místní MHD.
Ivan Grisa , 20.12. 2008

Moravský jez v Hradci Králové

V rámci celkové úpravy vodohospodářských poměrů ve městě po likvidaci barokního opevnění byl v letech 1912–15 postaven pohyblivý slupicový jez na Orlici (říční km 0,665) kombinovaný se železobetonovým silničním mostem, vedoucím směrem na jih od starého města. Původní konstrukce jezu se neosvědčila, v letech 1922 a 1926 došlo k ucpání obou polí a přelití vody do inundační oblasti. Projekt na přestavbu byl vypracován roku 1938, jeho realisaci zastavila válka. Nový projekt z roku 1951 byl uskutečněn o pět let později. Od té doby je jez hrazen tabulovými uzávěry systému Stoney s klapkou o celkové hradící výšce 2,76 m. Levé pole má světlou šířku 20 m, pravé 18 m. Vodní elektrárna z roku 1917 stojí na pravém břehu. Jsou zde instalovány dvě Kaplanovy turbíny s pevným rozváděcím kolem Reiffenstein, vyrobené ČKD. Celkový instalovaný výkon činí 400 kW. Ve zdrži jezu jsou instalovány sondy pro průběžnou informovanost vodohospodářského…  číst dále

Ivan Grisa, dle informační tabule u levého břehu jezu, 20.12. 2008

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Hradec Králové