Židovský hřbitov s náhrobky z 16.-20. století ohrazený zdí se vstupní bránou.

Židovský hřbitov

U Kosovy Hory poblíž silnice č.18 se nalézá osamělý židovský hřbitov. Velice snadno si ho všimneme, když budeme projíždět výše uvedenou silnicí směrem od Sedlčan a zhruba 200m od mostu, za kterým lze odbočit doprava a dojet přímo na náměstí v Kosově Hoře, se podíváme na pravou stranu, kde nelze nevidět, jak od silnice vede stará kamenná zeď. Můžeme si všimnout i brány s vchodem na hřbitov. V jeho nejstarším oddílu lze spatřit náhrobní kameny z druhé poloviny 16.století. Většina z nich, je však zapadlá a mají nečitelné nápisy. Jak ve své knize uvádí Čeněk Habart, lze si všimnout na náhrobcích dvou pokolení: „Lévy s označením harfy a Juda a koflíkem. Kameny rabínů mají znamení Aronovo (dvě ruce).“ Jak se dále můžeme dočíst, bývala zdejší židovská obec spolu s Voticemi a Benešovem největší obcí v Příbramském kraji a měla po všechna léta svého rabína a svou německou školu. Kosova Hora měla i svojí synagogu založenou v 17. století, která v roce 1697 vyhořela i s celým městečkem. Velké požáry se v historii Kosovy Hory několikrát krutě opakovaly. Zejména v r. 1622, již ve zmíněném r. 1697 a dále v letech 1834 a 1837. Příchodem nacistů za II. světové války odešla celá židovská komunita, a jak lze vyčíst z posledních uložených hrobů na hřbitově, většina místních židovských obyvatel zahynula v koncentračních táborech.
Michal Hospr, 11.12. 2006

Friedrich Adler

Zřejmě nejvýznamnějším příslušníkem kosovské židovské obce byl Friedrich Adler (13.2. 1857 – 2.9. 1938), právník, německy píšící básník a překladatel. Díky svému zájmu o hudbu se ve své překladatelské činnosti soustředil na překlady hudebních děl, do němčiny překládal české písně, opery (mj. libreto k Smetanově Prodané nevěstě), ale i poezii či divadelní hry. Ve vlastní tvorbě se věnoval poezii i původní dramatické práci.

Další texty historie
Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Kosova Hora