Klášter založil Maxmilián František Felix, hrabě Morzin r.1705. Dostavěn i s klášterním kostelem v r.1725. Současným majitelem je Správa KRNAP a slouží k muzejním účelům. Klášterní kostel není běžně přístupný, je ale využíván jako koncertní síň.
Augustiniánský klášter ve Vrchlabí
Průčelí kláštera
© Pavel Vítek 04/2007
Město Vrchlabí je branou do našeho nejvyššího pohoří, Krkonoš. Leží na hlavní silnici do jednoho z krkonošských center, Špindlerova mlýna. Dostupné je jak po železnici, tak autobusovou dopravou z celé řady míst v Česku. Město kromě krkonošského zázemí poskytuje celou řadu turisticky zajímavých míst. Bývalý klášter Augustiniánů leží v centru historického města. Jsou v něm umístěny expozice Krkonošského muzea. Jedna expozice je „Člověk a hory – stálá expozice o historii osídlení Krkonoš“. Druhá expozice má téma „Kámen a život – stálá ekologická expozice“. Pro veřejnost jsou přístupné v návštěvních hodinách.
popis

Klášter stojí na okraji historické části města, severně od zámku. Sestává ze tří patrových křídel a k nim se po jižní straně připojuje kostel. Celý soubor uzavírá obdélný dvůr. K lodi klášterního kostela o čtyřech polích valené klenby s výsečemi přiléhá zúžené presbyterium. Fresky na klenbách, později přemalované, pocházejí od Gottfrieda a Ignaze Tauchmannových. V lodi jsou zobrazeny výjevy z legendy o sv. Augustinovi. Fasády jsou silně převýšené, a proto je průčelí řešeno dvouetážově. Fasádu v přízemí člení do tří částí pilastry, v patře pouze lisenové rámce. Štít v průčelí nahrazuje střední věž s ubíhajícími křídly. Nad středním portálem stěnu prolamuje nika se sochou sv. Augustina. S kostelem kontrastují architektonicky prosté fasády konventu. Dispozice budov je dvoutraktová, s ambitem obíhajícím střední dvůr po všech stranách, tedy i při chrámu. Chodba je klenuta křížově. Klášter stojí na okraji…  číst dále

historie

Klášter je významnou barokní památkou města. Založil jej v roce 1705 Maxmilián František Felix, hrabě Morzin a po jeho smrti pokračoval ve stavbě jeho bratr Václav. Morzinové měli dlouhodobý vztah k poustevnické řeholi sv. Augustina. Klášter v barokním stylu vystavěl rakouský stavitel Matyáš Auer. Základní kámen ke stavbě klášterního kostela sv. Augustina byl položen v roce 1712. Klášter i s kostelem byly dostavěny v roce 1725 a téhož roku byl kostel vysvěcen. V roce 1751 přistavěna dřevěná krytá chodba, přestavěná r.1785, která spojila kostel s městem. V roce 1760 v konventu zřízena lékárna. V roce 1895 konvent i kostel vyhořel. Po požáru byl celý komplex opraven až roku 1904. Ještě za působení Augustiniánů bylo v roce 1883 založeno muzeum, jako muzeum rakouského, po zabrání Sudet fašistickým Německem německého, krkonošského spolku. Základem sbírek se stala knihovna, která byla založena již roku 1881.…  číst dále

otvíračka

Stálé expozice: Člověk a hory - stálá expozice o historii osídlování Krkonoš Kámen a život - stálá ekologická expozice 1.5. - 30.9. úterý - neděle 8.00 - 18.00 1.10. - 30.4. úterý - neděle 8.00 - 17.00

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Vrchlabí