Velká barokní centrální kaple z let 1717–21 na místě starší gotické stavby, opředené pověstmi o nejstarším hradeckém kostele, vyvrácenými archeologickým výzkumem. Projekt Jana Santiniho z roku 1716 realisován jako poděkování za skončení moru.
Kaple z Franušovy ulice (od jihozápadu)
Kaple stojí severně od Bílé věže, vstup do ní vede od jihu věžním portálem. Při návštěvě se chovejte úměrně současnému využití místa.

Kaple svatého Klimenta v Hradci Králové

Hypotesy o nejstarším hradeckém kostele na místě dnešního objektu vyvrátil archeologický průzkum, který datoval předchůdce současné stavby až do 14. století (po požáru města roku 1339). Tehdy vznikl jako "česká kaple" pro české obyvatele převážně německého města. Po reformaci a počeštění města sloužila nejpozději roku 1517 jako sklad soli. Původní cihelná stavba byla orientována k severovýchodu. Na místě zbořené jižní části postavena Bílá věž. Od roku 1653 provisorně opravená kaple sloužila jako filiální ke kostelu sv. Ducha. Během moru roku 1714 byl svatý Kliment prohlášen za ochránce diecese proti moru. Biskup Jan Adam Vratislav z Mitrovic nechal v letech 1717–21 z vděčnosti za ukončení epidemie postavit podle Santiniho projektu novou kapli s výraznou kopulí, na jejímž vrcholu je umístěna papežská tiára se svatopetrskými klíči jako symbol daru ostatků sv. Klimenta papežem Klimentem XII. roku 1737.

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 2, 4.10. 2008

Královéhradecký kraj,  Hradec Králové  (HK), Hradec Králové