Empírový kostel z let 1810–13 je jednolodní obdélná stavba se segmentovitým kněžištěm a sakristií na severní straně lodi. Hlavní oltářní obraz představuje smrt svatého Josefa. Na obrubni kruchty plastika sv. Jiří, původem snad z kaple hradu Lukova.
Kostel sv. Josefa v Lukově
Pohled na kostel od jihovýchodu
© Pavel Vítek 08/2010
Obec Lukov se nachází 10 km severovýchodně od centra Zlína. Kostel sv. Josefa stojí v centru obce při hlavní silnici. V okolí Lukova se nachází řada turisticky zajímavých míst. Zejména je to zřícenina hradu Lukov, cca 1,5 km severně, a zámek se ZOO v Lešné, cca 2 km jihozápadně.
historie

Kostel sv. Josefa v Lukově byl vystavěn v letech 1810–1813 holešovským stavitelem Martinem Galuškou v empírovém stylu. Kostel nechali vystavět Seilnerové, majitelé lukovského panství. Je to jednolodní obdélná stavba zakončená segmentovitým kněžištěm. Sakristie je vybudovaná na severní straně chámové lodě. Hranolovitá věž je vztyčena v jižním průčelí kostela. Hlavní vchod do kostela je veden podvěžím. Interiér kostela je jednoduchá empírová architektura, s prvky napodobující svou členitostí baroko. Na hlavním oltáři je umístěn obraz představující smrt svatého Josefa. Autorem je vídeňský malíř Georg Schilling a vytvořil jej roku 1814. Obrubeň kruchty zdobí plastika svatého Jiří. Předpokládá se, že pochází z kaple hradu Lukova. Kamenná křtitelnice s vřetenovitým dříkem, který je v dolní části cibulovitě rozšířený, pochází z 2. čtvrtiny 16. století.

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Lukov