Původně středověký dům je připomínán až r. 1606, od 1689 je v něm uváděna lékárna. V roce 1752 dal dům přestavět I.Pilchowitz. Ten nechal vyzdobit interiér lékárny barokními nástropními obrazy. Po r. 1883 byl objekt sjednocen s vedlejším domem. Novorenesanční fasádu se sgrafity vytvořil ing. Havel.
© Milan Caha 05/2013
Ve svých základech středověký dům č.p. 148 je poprvé připomínán až z roku 1606. Podle záznamu z roku 1689 v něm byla lékárna. V roce 1729 dům získal Ignác Pilchowitz. Ten jej v roce 1752 dal přestavět a dal vyzdobit interiér lékárny nástropními obrazy. V lunetách jsou zobrazeni antičtí lékaři a lékárníci: Demokritos, Andronikos, Celsus, Herophilos, Evagoras, Dioskorides, Theophastos, Galenus. Centrální obraz pak znázorňuje Herma a Hippokrata. Za jejich autora je považován Ignác Josef Raab, některé novější studie za jejich autora považují Josefa Ignáce Sadlera z Olomouce. V roce 1884 bylo zastavěno podloubí, po roce 1883 byl objekt sjednocen s vedlejším domem č. 149. Autorem novorenesanční fasády vyzdobené sgrafity byl inženýr Havel. Od roku 1877 byla lékárna v rukou rodiny Stanclů, jejichž potomkům se znovu vrátila po roce 1991.
Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Uherské Hradiště (část)