Klášter založil na konci 15. století Jan Filipec, administrátor olomoucké diecéze. R. 1543 františkáni klášter opustili. Po Bílé hoře se klášter stal centrem rekatolizace. V letech 1657 – 58 byl barokně přestavěn. Roku 1950 byl zrušen, budovy sloužily jako archiv. Obnoven v roce 1990.
celkový pohled od severu
O zřízení františkánského kláštera se město Uherské Hradiště snažilo od roku 1333. Teprve na konci 15. století založil v Hradišti františkánský klášter Jan Filipec, administrátor olomoucké diecéze. První skupina františkánů do města přišla na podzim 1491. Biskup Jan Filipec v nově založeném klášteře zemřel v roce 1509 a byl zde pochován. Od první čtvrtiny 16. století se město stávalo více a více luteránské a roku 1543 provinciální rada františkánů rozhodla, že má komunita Hradiště opustit. Došlo k tomu v květnu 1543. Část bratří se později do kláštera vrátila, v roce 1554 však všichni místní františkáni zahynuli při morové epidemii. Do kláštera se řeholníci vrátili v roce 1605, kdy byla vypuzena františkánská komunita ze slovenské Skalice. Za stavovského povstání v roce 1619 byl klášterní kostel jediným místem katolické bohoslužby ve ...
Milan Caha (zdroj: Dušan Foltýn a kolektiv Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Praha, Libri 2005), doplněno redakcí, 29.11. 2014

půdorys konventu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Uherské Hradiště