Zřícenina větrného mlýna na vrchu Vysoký od roku 1866 používán jako obydlí. Roku 1868 byl bouří těžce poškozen. a od roku 1880 se připomíná jako ruina. Po roce 1897 byl mlýn přestavěn na rozhlednu s restaurací v přízemí. Po r. již ve zříceninách.
Lysý vyrch nedaleko Chrastavy se stal místem, kde bylo postaveno několik moderních větrných elektráren vedle staré zříceniny bývalého větrného mlýna Vysoká. Celkový dojem a harmonii místa kazí jen ošklivé konstrukce vysílačů mobilních operatorů. Z místa je pěkný rozhledu na Frýdlantsko na jedné straně a Ještěd s Chrastavou na staně druhé. Cestou do Chrastavy přes Horní Vítkov navštivte Wothanburg (replika dvorce 12. 13.stol.) (Vaw, redakce)
Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Heřmanice