Špitálky

archeologická lokalita se zaniklým kostelem
Špitálky jsou archeologická lokalita a národní kulturní památka se základy kostela z 9. století z něhož se dochovala jen polovina původního půdorysu, který je vyznačen nízkými kamennými zídkami. Církevní areál byl téměř jistě součástí hlavního mocenského centra Velké Moravy Veligradu.
© Luděk Vláčil 08/2019
Staré Město se nachází na jihovýchodní Moravě v oblasti Dolňáckého Slovácka, v Dolnomoravském úvalu, v rovině na pravém břehu řeky Moravy. Město má asi 6600 obyvatel. Na jeho území se našlo několik pozůstatků raně středověkých sídlišť. K nejznámějším patří sídliště Na Valách a Na Špitálkách. V poloze „Na Valách“ se dnes nachází muzeum-Památník Velké Moravy. Veřejnosti volně přístupná je národní kulturní památka, archeologická lokalita Špitálky, která ukazuje základy kostela z 9. století. Tuto lokalitu naleznete nedaleko Kovozoo na konci slepé ulice Pod Cukrovarem. K dalším památkám města patří hřbitovní kostel sv. Michaela archanděla a kaple.
historie

V 9. století bylo území Starého Města téměř jistě součástí hlavního mocenského centra Velké Moravy Veligradu, k němuž patřilo sídliště na místě historického centra města Uherské Hradiště a církevní centrum na výšině v Sadech. Na základě archeologických nálezů a jejich množství a hlavně na obrovské rozloze lokality, několikrát převyšující rozlohu obdobných sídel té doby, je dnes již zřejmě nade vší pochybnost jasné, že Veligrad se nacházel na území dnešního Starého Města a Uherského Hradiště, jak o tom svědčí také dřívější názvy. Ve Starém Městě se rozkládal mocenský areál s kamenným palácem moravských knížat a rotundou. V poloze Na Valách, v centru vůbec nejrozsáhlejší velkomoravské nekropole, stál další kostel, jiný pak i s malým pohřebištěm postavili na jihozápadním okraji města v místech zvaných „Špitálky“. Sídliště Špitálky leží na jižní ostrožně mezi tokem Moravy a Salašky. Při bagrování štěrkopísku…  číst dále

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: památkový katalog, https://cs.wikipedia.org další, 6.9. 2019

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Staré Město