Původní vodní tvrz (či hrad, prameny jsou v tomto ohledu nejednotné) postavená kolem roku 1350 byla přestavěna na jednopatrový zámek, který byl roku 1850 regotizován. Zámek má trojúhelníkové nádvoří. U zámku je rozsáhlý zámecký park.
V sezóně 2006 byl zámek pro návštěvníky uzavřen. Probíhala stavební rekonstrukce, která byla už velmi naléhavě potřeba a která se - oproti původním časovým odhadům - prodlouží. V průběhu roku 2006 dochází k adaptaci části vnitřních prostor (přízemí severozápadního křídla, kaple, sály ve 2.patře zámku), rekonstrukci krovů, střechy a fasády, budou vyměněna všechna okna a - podle archivních podkladů a nalezených základů - opět vybudovaná sakristie. Probíhají práce vedoucí k řešení problému vlhkosti, která už dlouho ohrožovala a poškozovala přízemní prostory zámku. Zámecké expozice ze sbírek Národního muzea Společnost v Čechách 19. století, Rilke Kraus Vrchotovy Janovice a České zvonařství budou poprvé přístupné v sezóně 2007. Park je otevřen jako vždy - tedy celoročně, zdarma: od dubna do října v době od 8 do 19 hodin.
Ivana Koubová, 16.6. 2006

Vrchotovy Janovice – zámek

První zpráva o Janovicích je z r. 1243, kdy se připomíná Kunrát z Janovic, jenž byl předkem panského rodu z Janovic. Jeho syn Purkart z Janovic se připomíná v l. 1243 – 1295; zastával důležité veřejné úřady (r. 1260 byl purkrabím na Zvíkově, potom na Práchni, v l. 1270 – 1276 královským hejtmanem ve Štýrsku a v Horních Rakousích, posléze nejvyšším purkrabím v Čechách). V l. 1336 – 1356 se uvádí Herbart z Janovic, který severně od vsi založil asi v první polovině 14. století městečko, nazývané podle svého zakladatele Herbartovy Janovice; název Vrchotovy Janovice pochází až z 15. století podle dalších majitelů. Patrně až od Herbartovy doby existuje starší stavební dispozice janovické vodní tvrze. Posledním z pánů z Janovic byl tu pravděpodobně Purkart v r. 1402, další pak sídlili na Vysokém Chlumci. Z rodu Vrchotů z Vrchotic, dalších držitelů Janovic, se jako první připomíná v r. 1433 Bohuněk…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 3.4. 2009

Půdorys místa

plán přízemí zámku, plně zdivo z konce 14. st., šikmými křížky zdivo z přelomu 15. a 16. st., kolmými křížky renesanční zdivo, naznačené mladší
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Vrchotovy Janovice