V pořadí čtvrtý slušovický kostel pochází z let 1812–15. Řada oprav, naposledy v letech 2008–10. Ve věži zavěšeny čtyři zvony. Zajímavá křížová cesta v interiéru kostela. V kostele umístěn kamenný kříž zachovaný z druhého slušovického kostela.
Kostel Narození sv. Jana Křtitele ve Slušovicích
Pohled na kostel z náměstí
© Pavel Vítek 8/2010
Město Slušovice leží zhruba 10 km severovýchodně od Zlína a 5 km severozápadně od Vizovic. Farní kostel Narození sv. Jana Křtitele se nachází v centru města na náměstí. První zmínka o Slušovicích pochází z roku 1261 a roku 1446 byly povýšeny na městečko. Roku 1996 výnosem předsedy parlamentu získaly Slušovice status města. Městem prochází modrá turistická značka vedoucí z Hostýnských vrchů do Vizovic a cyklostezka vedoucí z Fryštáku do Vsetína.
historie

Kostel Narození sv. Jana Křtitele ve Slušovicích je podle dochovaných materiálů již čtvrtým slušovickým kostelem. Každý z těchto kostelů však stál na jiném místě. První slušovický kostelík, dřevěný, byl založen již roku 868. Stál zhruba v prostorách dnešního letiště. Později byl při vladyckém dvorci postaven kostelík nový, opět dřevěný a kolem něj se pak rozprostírala osada Staré Slušovice. Do tohoto novějšího kostelíka byl zhotoven masivní kamenný kříž. Ten se jako vzácná historická památka dochoval do dnešních dob a je uložen v současném kostele. Třetí slušovický kostel, kamenný gotický, byl postaven v druhé polovině 13. století. Kostel však byl postaven na svážném terénu, a vlivem sesuvu půdy hrozilo zřícení. Tehdy bylo rozhodnuto postavit kostel nový. Ten se začal stavět roku 1812, ale tentokrát dole na náměstí. Kamene ze starého kostela bylo použito při stavbě kostela nového. Za tři roky byla stavba dokončena v roce 1815 byl kostel…  číst dále

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Slušovice