Trojlodní novorománská stavba evangelického kostela vystavěného v l.1873–92 jako náhrada za nevyhovující starý dřevěný kostel z r. 1786.
celkový pohled na evangelický kostel od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Evangelický kostel ve valašských Huslenkách se nachází ve středu obce, při hlavní silnici směřující od Karolínky do obce Hovězí. Trojlodní stavba se štíhlou průčelní věží z let 1873 až 1892 je vystavěna v novorománském slohu. Kostel je nově opraven a tvoří důstojnou dominantu obce.
historie

Historie evangelického kostela v Huslenkách sahá do roku 1786, kdy byla nedlouho po vydání Tolerančního patentu císaře Josefa II. iniciována stavba vlastního kostela. Stavba to byla jednoduchá, roubená, pouze uvnitř omítnutá jednoduchou vápennou omítkou. Známe rozměry tohoto kostela: 13,07m dlouhý a 7,93 m široký. Roku 1857 byl kolem kostela založen hřbitov. Po roce 1869 byl evangelíky zakoupen pozemek pro zřízení školy, ale ze záměru sešlo a namísto školy se v roce 1873 začal stavět nový evangelický kostel. Samotná hrubá stavba kostela trvala s přestávkami bezmála 19 let. Příčinou byl hlavně nestálý přísun peněz na stavbu. Další příčinou byl také špatný projekt kostela. Například v roce 1880 se rozestavěná věž zřítila do stavby vlastního kostela. Pro stavebníky to byl velký šok a až v roce 1882 byly postaveny základy nové věže, které byly založeny ve větší hloubce. Věž byla nově dokončena až po třech letech. V letech 1886–88 pokračovala…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle materiálů evangelické farnosti Huslenky, 28.2. 2008

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS), Huslenky