Díl u Božího syna

archeologická lokalita se zaniklým kostelem, kostelík sv. Jana Křtitele
Archeologická lokalita s pozůstatky kostela asi z počátku 9. stol. V r. 1202 se chrám uvádí jako pustý. Definitivně zanikl v 80. letech 17. stol. Základy byly objeveny r. 1911. V letech 1999-2000 vznikl vedle základů chrámu nový kostelík sv. Jana Křtitele, který je jeho hypotetickou rekonstrukcí.
Velkomoravský kostel
Základy původního chrámu a replika
© Luděk Vláčil 12/2014
Archeologická lokalita zaniklého kostelíka a pohřebiště se nachází u obce Modrá nedaleko Velehradu na vyvýšenině náležející k předhůří Chřibů, 30 m nad lužní nivou při staré obchodní cestě spojující střední Pomoraví s Vyškovskem. V těsné blízkosti základů původního chrámu vznikla hypotetická rekonstrukce stavby. V kostelíku se konají svatby a příležitostně i bohoslužby. Památkově chráněný areál je volně přístupný a dveře kostelíka bývají otevřeny v květnu až říjnu každý den od 9 do 17 h. Nedaleko od lokality se rozkládá zajímavý archeoskanzen Modrá vybudovaný na místě velkomoravského osídlení a areál Živá voda, kde je k vidění botanická a sladkovodní expozice.
historie

Kostel byl postaven pravděpodobně již na počátku 9. století v době christianizace naddunajských Slovanů. Založili jej první misionáři přicházející na Moravu ze západoevropských oblastí. Stavba vznikla na svahu nad starší slovanskou osadou. Kostelík měl obdélnou loď o vnějším rozměru 9,1 x 7 m s pravoúhlým presbytářem o rozměrech 4,5 x 4,1 m. Kolem chrámu vzniklo následně pohřebiště. V průběhu 9. století, v době Velké Moravy, měl areál významnou roli v rámci nejbližšího zázemí Veligradu rozkládajícího se v prostoru dnešního Starého Města a Uherského Hradiště. Po zániku Velké Moravy, počátkem 10. století, kostelík zůstal pravděpodobně opuštěn a pohřebiště již nebylo využíváno. V roce 1202 se kostelík uvádí jako pustý. V té době patřil premonstrátům z Litomyšle, kteří jej i s dvorcem a pozemky prodali moravskému markraběti Vladislavu Jindřichovi, jenž ho předal cisterciákům přicházejícím do Velehradu založit…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule v místě a další, 2.5. 2022

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Modrá