Mohutný raně barokní hřbitovní kostel stojí na místě gotického předchůdce. Architektem současné stavby byl J. B. Mathey. Kostel sloužil také jako poutní, zasvěcení souvisí s někdejší těžbou zlata v okolí. Současný stav chrámu velmi povážlivý.
Kostel od jihovýchodu
Kostel stojí na východním okraji městečka u křižovatky silnic Manětín - Mladotice a Manětín - Plzeň. Spolehlivým vodítkem je čerpací stanice PHM, umístěná barbarsky přímo před kostel. Z náměstí sem lze dojít po červeném místním okruhu, částečně vedeném po tzv. Vysoké cestě.
popis

Orientovaný mohutný jednolodní kostel s hranolovým odsazeným presbytářem, po jeho bocích čtvercové kaple, za závěrem nízká sakristie. Nad západním průčelím nízká hranolová věž se stanovou střechou. Vnějšek stavby prostý, fasády členěny jen lisenami, mohutně vyložená hlavní římsa. Od západu pouze vstup do podzemí (hrobka Lažanských?), obě ramena schodiště vedou mimo kostel. Vstup do interiéru z jihu, z plochy hřbitova stoupá rampa. Celý objekt stojí na mohutné terase, která vyrovnává sklon pravého břehu Manětínského potoka. Prostor v ní zřejmě sloužil jako hrobka, jeho současný stav nejasný. Vnitřní zařízení kostela bylo velmi cenné, z přelomu 17. a 18. století. Stav objektu však vedl zřejmě k odvozu většiny z něj (lunety P. Brandla např. v museu v Mariánské Týnici). Pohled na stavbu vyvolává obavy o její další osud: množství a velikost trhlin ve zdivu jsou alarmující.

Hřbitovní kostel svaté Barbory v Manětíně

Na místě současného kostela stál původně zřejmě dřevěný poutní kostel. Jeho zasvěcení snad souvisí s hornickou činností v okolí (těžba zlata). Kamenná stavba je doložena k roku 1417. Velkolepý barokní chrám vznikl na konci 17. století podle plánů Jeana Baptisty Matheye jako první krok celkové barokní proměny městečka. Po roce 1945 silně zchátral, což se projevuje zřejmými statickými poruchami stavby i její vysoké terasy.

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 3, 16.8. 2008

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Manětín