Barokní kostel dal postavit v l. 1710–1712 hrabě Adam J. z Rottalu. Renesanční náhrobníky pánů Bedřicha a Bartoloměje ze Žerotína (1568) byly přeneseny ze starého zbořeného kostela, společně se sochami a dalším. Interiér kostela opakovaně upravován. V l. 2006–2009 instal. nové varhany (V. Smolka).
pohled na kostel
Barokní kostel svatého Bartoloměje v Napajedlích byl postaven v letech 1710–1712 (datován r. 1712). Nechal ho postavit tehdejší majitel napajedelského panství, hrabě Adam Jáchym z Rottalu. Kostel byl vysvěcen až v roce 1741 olomouckým biskupem Jakubem Arnoštem. Nově vystavěný kostel nahradil původní kostel sv. Bartoloměje, postavený patrně na počátku 15. století (r. 1418 se připomíná v Napajedlech farář), který stával hned vedle fary. Starý kostel ale přestal postačovat svou kapacitou a proto byl zbourán a nahrazen novým kostelem. Nejstaršími památkami v kostele jsou dva renesanční náhrobníky Bedřicha ze Žerotína a na Napajedlích (†1568) a Bartoloměje ze Žerotína a na Miloticích (†1568) s mramorovými figurami, zasazené ve zdech po stranách hlavního vchodu; tyto náhrobníky byly přeneseny ze starého kostela. Další náhrobníky jsou vsazeny v podlaze pod novodobou dlažbou. V první třetině kostelní lodi po pravé straně je vchod do krypty, v současné době nepřístupné, kam byly údajně přeneseny ze starého kostela ostatky sedmi pánů ze Žerotína a dvou Vartemberků. Ze starého kostela byly také použity některé stavební prvky a byly sem přeneseny pův. sochy. Obraz nad hlavním oltářem, znázorňující umučení sv. Bartoloměje, namaloval údajně r. 1809 František Kančic (Franz Kauczik), generální ředitel vídeňské Akademie. Mešní kalich, zdobený tepaným květinovým a listovým vlysem, a tepaným listovým prstencem na podstavci, zhotovil v 70. letech 18. století František Richter. Barokní interiér kostela byl klasicistně upravován pravděpodobně kolem r. 1846 a na přelomu 19. a 20. století, kdy byla rozšířena hudební kruchta. Kostelní varhany prošly opakovaně rekonstrukcí, r. 1896 se na rekonstrukci podílel hudební skladatel Josef Nešvera. V l. 1902–1909 byl pořízen nový mramorový oltář, kazatelna, křtitelnice a kostelní lavice. Interiér naposledy upravován r. 2001.…  číst dále
Martin Tlach a E. Horáková ze zdrojů: Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Samek Bohumil, http://napajedla.farnost.cz/varhany/cz/info/kostel.htm, http://cs.wikipedia.org, 31.7. 2012
Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Napajedla