Kostel sv. Jiljí, vybudovaný někdy v letech 1760-1770 v barokním slohu, stojí s velkou pravděpodobností v místě staršího středověkého chrámu. Kostel byl benedikován 14. června 1770 holešovským děkanem Jindřichem Aloisem Krausem.
© Luděk Vláčil 09/2018
Barokní kostel stojící na pohořelickém hřbitově je jednolodní orientovanou stavbou s půlkruhovým závěrem kněžiště, dvoupatrovou čtyřbokou věží v ose průčelí a sakristií přiléhající k severní straně kostela. Hlavní loď je prolomena dvěmi okenními osami se segmentově zaklenutými okny a kryta sedlovou střechou, zvalbenou nad presbyteriem. Jedná se o příklad kvalitní rustikální sakrální architektury velké umělecké úrovně z druhé poloviny 18. století. V presbytáři je pozoruhodná nástropní malba, zachycující výjev z legendy o sv. Jiljí.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.fapohorelice.cz, http://pamatkovykatalog.cz/?, http://www.pamatkovykatalog.cz a další, 13.9. 2018
historie

Ve středověku zde stávala ves Podhradí s tvrzí, dvorem a gotickým farním kostelem prvně vzpomínaným v roce 1371. Pravděpodobně ve druhé polovině 15. století Podhradí zaniklo, protože v roce 1501 se již uvádí jako pusté městečko. Filiální barokní kostel sv. Jiljí, vybudovaný někdy v letech 1760-1770, stojí s velkou pravděpodobností v místě původního středověkého podhradského kostela a mohl tedy vzniknout jeho přestavbou. Kostel byl benedikován 14. června 1770 děkanem holešovského děkanátu Jindřichem Aloisem Krausem (1758-1776). Někdy na přelomu 18. a 19. století vznikla u kostela osada Leopoldov, v níž v té době stál dvůr a jeden dům. V roce 1989 byla opravena střecha a fasáda kostela. V roce 2003 proběhlo restaurování oltářních plastik dvou andělů na oltáři. V roce 2015 došlo k části sanace interiéru kostela.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.fapohorelice.cz, http://pamatkovykatalog.cz/?, https://www.obecpohorelice.cz a další, 13.9. 2018

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Pohořelice