Gotický hrad je poprvé uváděn r. 1360, kdy patřil Albertu ze Šternberka. Hrad r. 1449 stavové vykoupili a postoupili ho čtveřici šlechticů. Byl opuštěn teprve po výstavbě Nového Světlova nad Bojkovicemi a r. 1517 se uvádí jako pustý.
© Luděk Vláčil 07/2019
Hrad Starý Světlov byl postaven kolem roku 1360 jako zástupný hrad Rysova, který byl zničen ve 14. století Matúšem Čákem Trenčanským při jeho taženích.
1.8. 2002

historie

Původní hrad Světlov, zvaný Starý Světlov nebo Engelsberg, stával u vsi Podhradí blízko Luhačovic. Existoval již před r. 1360 a držel jej Albert ze Šternberka. V r. 1393 přijala Eliška ze Šternberka za spolumajitele svého manžela Voka z Kravař. V r. 1412 náležely ke Světlovu vesnice Provodov, Pozlovice, Lidkovice (zanikly), Luhačovice, Bojkovice, Zitin, půl Ústí (zaniklo), Krhov, Pitín, Hostětín a Komňa. Eliška

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004
    Původní hrad Světlov, zvaný Starý Světlov nebo Engelsberk, stával u vsi Podhradí blízko Luhačovic. Existoval již před r. 1360 a držel jej Albert ze Šternberka. V r. 1393 přijala Eliška ze Sternberka za spolumajitele svého manžela Voka z Kravař. V r. 1412 náležely ke Světlovu vesnice Provodov, Pozlovice, Lidkovice (zanikly), Luhačovice, Bojkovice, Zitin, půl Ustí (zaniklo), Krhov, Pitín, Hostětín a Komňa. Eliška

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Podhradí