Větrný mlýn byl postaven v l. 1858–1860 Kristiánem Kovářem. Mlelo se zde ještě za 2. svět. války. R. 1964 byl mlýn Rudolfovi Kovářovi odebrán do péče státu. Dnes je opět v majetku rodiny Kovářů. Jako jediný v oblasti se dochoval i s původním technickým zařízením. Dnes je chráněnou kulturní památkou.
Větrný mlýn Štípa

Větrný mlýn - Větřák

Větrný mlýn Větřák, zvaný též Kovářuv, který se nachází nad obcí Štípa byl postaven v letech 1858-60. Tento zděný mlýn je holandského typu a je unikátní tím, že jako jediný v oblasti se dochoval i s původním technickým zařízením na kterém se pracovalo ještě za druhé světové války.
Osobní archiv GP-company, 8.10. 2006
historie

Větrný mlýn holandského typu zvaný „Větřák“ či „Kovářův“ byl postaven v l. 1858–1860 Kristiánem Kovářem. Mlelo se zde (i přes zákaz) ještě za 2. svět. války. R. 1948 ho chtěl jeho majitel zbourat, aby mohl stavební materiál použít na opravu válkou poničeného obytného stavení, pro protest památkového úřadu se tak naštěstí nestalo. R. 1964 byl mlýn Rudolfovi Kovářovi odebrán a předán do péče státu. Dnes je opět v majetku rodiny Kovářů, která se o mlýn dobře stará a provozuje ho jako malé muzeum. Mlýn je unikátní tím, že jako jediný v oblasti se dochoval i s původním technickým zařízením. Dnes je chráněnou kulturní památkou.

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Zlín-Štípa