Tvrz postavena některým z rodu Račínů po r. 1437, kdy Vlkošov získali Racek a Příbram z Račína. Adam Ondřej Račín přišel pro účast ve stavovském povstání (1618–20) o majetek. Tvrz získal Jiřík Kokořovec z Kokořova, který jí v 17. stol. upravil. Od r. 1788 sloužila jako sýpka. Dnes v soukr. majetku.
Pohled na zámeček
Vlkošov leží jen 5,5 km od hlavní trasy Plzeň - Karlovy Vary. Nejlépe když odbočíte doprava v obci Bezvěrov. V obci Vlkošov si můžete prohlédnou poměrně citlivě rekonstruovanou tvrz, která je v rukou soukromé osoby. V současné době je již zcela obnoven a vodou naplněn vodní příkop. Jen vzhled okolních zemědělských budov a nový kamenný můstek ke tvrzi přes vodní příkop vás vrátí do 21. stol. Vlastní tvrz je dvoukřídlá budova s opěrnými pilíři a hrázděným štítem.
19.2. 2004
historie

Statek ve Vlkošově v roce 1437 získali Racek a Příbram z Račína. Jejich rod jej držel skoro dvě století. Za vlastnictví Račínů byla ve Vlkoši postavena nová tvrz. Za stavovského povstání (1618 – 1620) byl Vlkošov poničen vojsky Mansfelda a protože poslední Račín stál na straně stavů byl mu po prohře majetek zkonfiskován. Vlkošov i s tvrzí získal Jiřík Kokořovec z Kokořova, který ji v 17. století upravil. Později tvrz sloužila vrchnostenským úředníkům, od roku 1788 byla používána jako sýpka a nakonec přešla do majetku státního statku.

volně podle Hrady zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 19.2. 2004

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Bezvěrov