Farní kostel založen v roce 1352. Původně býval kostelem havířů. Roku 1364 byl pořízen nový oltář a současně s ním i gotická socha Panny Marie. Střecha doposud dosud krytá šindelem, na stěnách litinová křížová cesta z roku 1880.
4 km západně od Hořovic cestou přes Komárov směrem na Hvozdec, okolo Červeného rybníku a rybníku Dráteník.
Původně gotický kostel Narození Panny Marie, zbarokizován ve druhé polovině 18. století v obci Mrtník. Mrtník existoval pravděpodobně již ve 13. století a název obce vznikl asi ze staročeského “mrt” = staré chrastí, možné vysvětlení je také z původně možného názvu Brtníky po "brtnicích" = včelařích, hledajících roje lesních včel. Mrtník patřil rodu Pešíků z Komárova a náležel do roku 1622 ke komárovskému panství. Po tomto roce se komárovské panství stalo součástí panství hořovického.
29.7. 2002

historie

Kostel je jako farní uváděn v roce 1352, kdy byla za vlády Karla IV. kaple povýšena na plebánii. Původně býval kostelem havířů kutajících železnou rudu a rumělku na blízké Jedové hoře, kde se těžila železná ruda s vysokým obsahem rtuti (proto jedová). Roku 1364 byl pořízen nový oltář a současně s ním i gotická socha Panny Marie. Roku 1586 nechal poblíž kostela zbudovat Jiřík Pešík faru a školu a byl v

29.7. 2002

pověsti

Nazí, zarostlí a umounění lidé, kteří si předávali fortel k práci se železem z pokolení na pokolení, tak viděl ve své povídce Václav Kliment Klicpera lidi pracující v železných hutích. Lidi dole tam, kde vchody do hutí otevřeny byly, kde do žhavých pecí bylo viděti, takže člověk nad tím obrazem trnul, domnívajíce se, že do pekel se dívá. Kováři nazí, zarostlí a umounění přede pecemi sem tam se mihali,

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Mrtník