Současný farní kostel byl postaven v letech 1753–1763 z podnětu opata Antonína Haucka, zřejmě na místě původního gotického chrámu z r. 1405. Dne 9. října 1764 jej benedikoval poslední velehradský opat Martin Filip Zury.
© Luděk Vláčil 04/2016
Obec Jalubí se nachází ve Zlínském kraji na severovýchodním úpatí pohoří Chřiby, 4 km severozápadně od Uherského Hradiště. Nejstarší zdejší památkou je farní kostel sv. Jana Křtitele stojící na návrší na východním okraji obce. Kostel obklopuje hřbitov obehnaný zdí. K dalším zajímavostem Jalubí patří replika původního větrného mlýna. Ve vedlejší turisticky velmi atraktivní obci Modrá je rozsáhlý archeologický skanzen s vyhlídkovou věží, vykopávkami a replikou velkomoravského kostelíka. Vedle je zajímavá atrakce zvaná Živá voda, kde se můžete projít proskleným tunelem po dně rybníka. Opodál je další rybník s vyhlídkovým molem a přístřeškem, z něhož je krásný výhled na klášter s bazilikou sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě a za ním se na prostředním ze tří vrcholků vypíná hrad Buchlov.
historie

První písemná zmínka o osadě Jalubí, původně zvané De Gelube, pochází z listiny vydané olomouckým biskupem Brunonem v roce 1265. Ves patřila klášteru cisterciáků na Velehradě, který zde v roce 1405 založil gotický kostel zasvěcený sv. Janu Křtiteli. V době husitských válek byl kostel se vsí vypálen. V roce 1572 byl v kostele pochován velehradský opat Mikuláš IV. Kroner. V polovině 17. století se následkem podemletí řekou Moravou zřítil kostel ve Spytihněvi. Spytihněvští faráři a kaplani se poté přestěhovali do Jalubí, kde sídlili až do r. 1712. Pod jejich duchovní správu náležely vsi Halenkovice, Spytihněv, Babice, Kudlovice, Sušice, Jalubí, Traplice, Jankovice a Košíky. V letech 1753–1763 byl z podnětu opata Antonína Haucka v Jalubí vybudován nový farní kostel. Dne 9. října 1764 chrám benedikoval poslední velehradský opat Martin Filip Zury. Za opata Zuryho byl kostel také vybaven oltářním obrazem Křtu Páně od Ignáce…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: http://farnost-jalubi.info a další, 3.5. 2016

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Jalubí