Barokní zámek byl původně tvrzí kterou r. 1543 založil Viktorin Šanovec a která byla r. 1639 vypleněna. Na jejím místě v l. 1710–16 nechal opat E. Tyttl postavit nový barokní dvůr. Stavitelem byl M.O. Kondel. Po r. 1989 dvůr vrácen rodině Brčkově.
Kalec
2003 ©Leo Brcek
Hospodářský dvůr založený cisterciáky využívaný ke stejnému účelu do současnosti.
5.8. 2002
popis

Dispozice dvora Kalce je nejzvláštnější ze všech barokních dvorů plaských cisterciáků. Půdorys budov dvora tvoří proti sobě položená dvojice různě rozevřených "V". Ve vrcholu jednoho "V" stojí úzká vysoká ústřední budova, na níž navazují nižší krátká křídla. Tento zámeček je patrový, ústřední objekt nese navíc ještě tři patra sýpek. Ve vrcholu druhého "V" je brána, která měla původně půlkruhově zaklenutý portál. Po obou stranách brány jsou obytná stavení, od nichž vybíhaly užší chlévy a stáje. V 18. a 19. století byla před zámečkem rozsáhlá okrasná zahrada. Na opravené ústřední budově zámečku jsou dvoje sluneční hodiny. Pod jedněmi z nich je z nádvorní strany na spodním sýpkovém patře umístěna zrestaurovaná a nyní proto čitelná kamenná deska s latinským nápisem a chronogramem (oznamuje, že Evžen Tyttl, opat z Plas, na tomto místě dvůr nástupcům svým zhotovil 1716). Mezi okny 1. patra vidíme kamenný znak…  číst dále

Dvory plaských cisterciáků, nakl.ing. Petr Mikota, Plzeň 2008, Jaroslav Špiroch , 4.5. 2017

Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Žihle