Dnes již téměř zaniklé tvrziště, o kterém první zmínka pochází z roku 1344 v souvislosti s jejími vlastníky, kterými byli Jitka, vdova po Rupertovi ze Sušic, a její synové Dluhomil a Jaroslav. Tvrz zanikla asi v polovině 15. století. Na jejím místě dnes stojí rodinný domek.
Pohled od jv.,pod domem upravená, ale přece jen možná část již. příkopu
Moravská obec Sušice (katastrálně Sušice u Uherského Hradiště), která má asi 620 obyvatel, leží západně od toku Moravy, železniční trati 330 z Přerova do Břeclavi a souběžné silnice I/55. Nemá významnější památky. Prochází jí však zeleně značená turistická trasa od nádraží Huštěnovice na zmíněné trati, která dále pokračuje až k letovisku Bunč na hřebeni Chřibů.
3.2. 2021
historie

Nálezy z místa dovolují uvažovat o vzniku sídla - tvrze ještě ve 13. století, ale první písemná zmínka o vlastnících pochází až z roku 1344. Uvádí Jitku, vdovu po Rupertovi ze Sušic, a dospělé syny Dluhomila a Jaroslava. Rupert tedy jistě žil už na počátku 14. století. V roce 1375 se ještě po Sušicích jmenuje Dětřich. Někdy v první polovině 15. století se Sušice staly součásti buchlovského a pak napajedelského panství. Nejpozději tehdy ztratilo sídlo smysl a zaniklo. Centrální okrouhlý pahorek se nacházel v severovýchodní části obce, a to v těsné blízkosti kóty Hrubý (217 m n. m.), jihozápadně od ní. Severovýchodní část tvrziště včetně příkopu a valu byla odstraněna v souvislosti s výstavbou silnice. Téměř celá zbylá část zanikla při výstavbě rodinného domu č. p. 179, který s velkou pravděpodobnosti stojí v centrální části tvrziště.

Dohňanský Dušan zdroj : M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. F.Musil -Neznámé zámky Moravy a Slezska, 20.1. 2021

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Sušice