Přehrada Klíčava byla vybudována v letech 1949–1955. Slouží jako zdroj pitné vody pro zásobování obyvatelstva v kladenské oblasti. Výška hráze 50,2 m. Kolem vodní plochy je nepřístupná obora.
Klíčavská přehrada
Graficke pismenko V lesích nedaleko Křívoklátu můžete objevit Klíčavskou přehradu, která je napájena stejnojmenným potokem a několika dalšími menšími toky. Samotná vodní nádrž se rozprostírá přes katastrální území obcí Zbečno, Městečko, Běleč a Lány. Přehrada byla vybudována v letech 1949–1955 k zásobování Kladna a okolí pitnou vodou. Přehradu provozuje organizace Povodí Vltavy s. p. Pod hrází byl současně s přehradou vybudován objekt úpravny vody, který byl zprovozněn v květnu 1952, v letech 1996–1999 byla přestavěna a modernizována na maximální výkon 180 litrů za sekundu. Celá vodní nádrž je obklopena Lánskou oborou a není veřejně přístupná, veřejnosti ...
JC, 29.12. 2008

popis

VD Klíčava bylo vybudováno v letech 1949–1955 v ř. km. 13,100 stejnojmenného toku, který je levostranným přítokem Berounky. Vodní dílo slouží jako zdroj pitné vody pro zásobování obyvatelstva v kladenské oblasti. Hráz je přímá, gravitační, betonová, její délka je 175,9 m a výška nad základy 50,2 m. Zatopená plocha nádrže je 64,16 ha a celé vzdutí zasahuje do Lánské obory Součástí VD díla Klíčava je také úpravna vody
    Tomáš Rýdl, informační cedule pod Klíčavskou přehradou, 29.12. 2008

vodní plocha