Výraznou architekturu ve stylu individualistické moderny postavil pro rakovnické sokoly v letech 1913–14 architekt Otakar Novotný. Po několikerém zrušení Sokola se stala majetkem města, následovníci původních majitelů ji spoluužívají.
Sokolovna od jihu

Sokolovna v Rakovníce

Záměr na výstavbu sokolovny jako representativního stánku sportu a kultury projednávali rakovničtí sokolové od roku 1897. Po letech příprav byl 30. 3. 1913 položen její základní kámen. Výraznou architekturu ve stylu individualistické moderny, která využila materiálu z místních zdrojů (lícové šamotové cihly) postavil architekt Otakar Novotný. Slavnostní otevření se konalo 13. 6. 1914. Po několikerém zrušení Sokola se stala majetkem města, následovníci původních majitelů ji spoluužívají.
Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Rakovník