Potok a údolí Mazáku leží v zápádní části Lysé hory a je pozoruhodný svými malými vodopády, splávky a kaskádami, je zde mnoho skalních výchozů a jsou zde cvičné horolezecké skály Horní a Dolní Mazák. Potok Mazák je pravostranný přítok řeky Ostravice
Vodopády Mazák
Graficke pismenko K potoku a údolí Mazák se dostaneme, když půjdeme z vlakového nádraží směrem k přehradě Šance. Od nádraží vede modrá značka na Lysou horu. Když půjdeme po této trase údolím Mazáku, tak se dostaneme na rozcestí Butořanka, kde se napojíme na červenou značku vedoucí z Ostravice na Lysou.
Michal Sušovský, 22.9. 2007

popis

Potok Mazák pramení v prudkých západních svazích pod vrcholem Lysé hory (1323 m) mezi rozsochami Lukšince a Kobylanky. Zde je také NPR Mazák, která chrání původní porosty pralesovitého charakteru. Potok a údolí Mazáku je pozoruhodný svými malými vodopády, splávky a kaskádami, je zde mnoho skalních výchozů a jsou zde cvičné horolezecké skály Horní a Dolní Mazák. Potok Mazák je pravostranný přítok řeky Ostravice
    V údolí Mazáku vede betonová cesta kolem potoka, ale vjezd do údolí je po ní zakázan. V horní části údolí jsou dvě cvičné horolezecké skály.Tyto skály jsou z hrubozrného pískovce tzn., že skála je docelá drsná a ostrá. Ale přece lezení po nich je velkým zážitkem v krásném prostředí. Ze skály Dolní Mazák jsou výhledy směrem na horu Smrk 1276 m.
    Michal Sušovský, 25.9. 2007

přírodní scenerie