Nejdelší a největší sypaná přehradní hráz v Česku vznikla v letech 1961–1969 s využitím pahorku v meandru Ohře. Je celkem 3280 m dlouhá, až 50 m vysoká, v koruně 9 m a v patě až 800 m široká. Vytvořené jezero má plochu více než 1300 ha.
Hráz a jezero ze stráně nad Strannou
Přehrada leží jižně od Chomutova a východně od Kadaně. Po koruně hráze vede silnice III. třídy, která spojuje silnice II/225 a II/568. Na jižním břehu přehrady je řada kempů a pláží. Pod hrází vede modrá turistická značka Žatec - Poláky, po hrázi cyklostezka 3080.
historie

Účelem stavby, provedené v letech 1961–69 bylo ustálení průtoků v dolním toku Ohře, zajištění zdroje užitkové vody pro průmyslové podniky v severočeské uhelné pánvi a místní zemědělství, energetické a rekreační využití. Roku 1964 byla Ohře převedena do výtokového objektu hráze, napouštění začalo v září 1967, vlastní stavba hráze skončila v prosinci 1968. Pod hrází a hladinou jezera zanikly Běšice, Čermníky, Dolany, Drahonice, Chotěnice a Lomazice. Jejich obyvatelé se přestěhovali převážně do Chban na jižním konci hráze. Někdejší trasu toku Ohře dodnes zachycují katastrální mapy. Hráz využila pahorku severovýchodně od Nechranic, který Ohře dříve obtékala. Proto je její severní část výrazně nižší a užší proti části jižní, kterou bylo nutno nasypat do hlubokého údolí. Vzhledem k zatravnění a povlovnému sklonu povodní části téměř zcela splývá s krajinou. Přehrada významně změnila mikroklima dříve nejsuššího regionu Čech.…  číst dále

Ivan Grisa, podle webových stránek obce Chbany, 30.12. 2008

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Nechranice