Hlavní objekt bývalého svobodného dvora vzniklého vydělením z hukvaldského panství v r.1587. Jeho dějiny jsou spjaty s rodem Rašků, jež Zemanství vlastnil až do r.1880. Po r.1918 majetkem města. Dnes v soukromých rukou a chátrá.
kopřivnické Zemanství od východu
© Jan P. Štěpánek 04/2008
Graficke pismenko Jednou z nejstarších světských architektonických památek v městě Kopřivnice je objekt s velmi zajímavým názvem – Zemanství. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o šlechtické sídlo, není tomu tak. Názvem Zemanství byl označen původní panský dvůr v Kopřivnici spadající pod Hukvaldy, který se na konci 16. století osamostatnil a vytvořil malé samostatné panství uprostřed rozlehlého hukvaldského panství olomouckých biskupů a arcibiskupů. K Zemanství patřily zahrady, anglický park při samotném dvoře, rozlehlé louky, polnosti a les se zříceninami šostýnského hradu. Největší část historie svobodného Zemanství je spjata se známým kopřivnickým rodem ...

Historie kopřivnického svobodného dvora - Zemanství
    Historie bývalého panského dvora s panským sídlem v centru Kopřivnice spadá před rok 1587. Doba přesného založení není známa. Dvůr se vším příslušenstvím byl majetkem olomouckých biskupů, kterým se však málo prosperující hospodářství dvora zdálo zbytečnou zátěží. V roce 1587 kupuje bývalý panský dvůr za 400 zlatých od biskupa Stanislava Pavlovského Jan Tichavský, bývalý hajný, který se stává pánem dvora a jeho velkého majetku. Majitelé dvora

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek: Stará Kopřivnice v dokumentech a fotografiích, Město Kopřivnice, Kopřivnice 2005, 12.8. 2007

Popis Zemanství
    Svobodnický dvůr – Zemanství – byl tvořen obytnými, správními a hospodářskými budovami kolem čtvercového nádvoří nad východním břehem potoka Kopřivničky, asi 500 m severně od starého centra Kopřivnice s dřevěným kostelíkem. Severní frontu areálu tvořila dlouhá přízemní obytná budova panského domu s mělkým rizalitem s hlavním vstupem do objektu v ose nádvorní fasády. Interiér podsklepené budovy je klenutý. Tento objekt byl naposledy přestavěn v