V l. 1830-33 olomoucký měšťan Josef Koudelka postavil jednopatrový klasicistní dům, od r. 1880 se mu říkalo zámek. Po r. 1945 sloužil jako činžovní dům. V r. 1979 zchátralá budova zbourána. Jednalo o prostou jednopatrovou budovu se starším jádrem.
Jediná stopa po zámečku v dnešním parku.

Kožušany

Obec leží 6 km jižně od Olomouce a je součástí integrované obce Kožušany-Tážaly. Dostupná je vlakem (trať Olomouc-Prostějov) nebo autobusem.
Jan Holeš, 13.9. 2006

historie

První zmínka o Kožušanech je z roku 1297, kdy jej Václav II. daroval klášteru sv. Kateřiny v Olomouci. Tomu patřily až do roku 1782. Klášteru však vždy nepatřila celá obec, neboť již ve 14. stol. zde stával dvůr, který patřil šlechtickému rodu. Ten se i po Kožušanech psal. Při prodeji olomouckému měšťanovi Peškovi se jistá Kunka z Kožušan v roce 1378 zmiňuje i o tvrzi u tohoto dvora. Roku 1399 klášter získává i tento majetek. Kde však dvůr a

Ivo Rozehnal - použitý zdroj: Zaniklé hrady,zámky a tvrze Moravy a Slezska - F.Musil, M.Plaček - Libri 2003, 21.1. 2010

zaniklý
     Olomouc  (OL)