Sídlo založili ve 14.-15. stol. zřejmě Bebekovci. Od r. 1557 jej spravovali a později vlastnili Andrássyovci (Andrášiovci). V 17. stol. přestavěno. Poté znovu na konci 18. stol., kdy vznikl i anglický park. Za Emanuela I. v letech 1881-1886 zámek přestavěn do dnešní podoby. V r. 1945 zestátněn.
betliar
Zámek má velice cennou knihovnu, která obsahuje více než 15 000 svazků historické, především cizojazyčné literatury z oboru teologie, historie, státovědy a zeměpisu. Zámek vlastní též vzácnou sbírku zbraní od středověku až po 19. století, stejně tak i lovecké trofeje a exotické suvenýry z celého světa, především z Asie a Afriky. Před zámkem se rozprostírá francouzská zahrada a na ni navazující přírodní park s velice důmyslným systémem vodních kanálů s rybníky, fontánami a vodopádem. V současné době má park rozlohu cca 80 ha. Betliarský zámek byl v letech 1988-1994 kompletně zrekonstruován a získal mezinárodní ocenění Europa Nostra.
Scratt, 29.11. 2013
historie

Betliar byl součástí brzotínského panství, které ve středověku vlastnil rod Bebekovců. Zřejmě právě oni si někdy ve 14.-15. století na místě dnešního zámku nechali postavit malé opevněné sídlo, nejspíše tvrz, které bylo později několikrát přestavěno a rozšířeno. V roce 1566 museli Bebekovci území Horního Uherska opustit, jejich majetek připadl císařskému dvoru a spravovali jej kapitáni z hradu Krásna Hôrka. Těmi se od roku 1578 stali Andrássyovci (slovensky Andrášiovci), za nichž se v úpravách sídla pokračovalo. V roce 1642 dostal Matej II. od krále Ferdinanda III. betliarské panství do dědičného vlastnictví. Počátkem 17. století bylo sídlo přestavěno a získalo reprezentační podobu. Z této přestavby se dochovaly v téměř celém přízemí klenby s lunetami. Další přestavba proběhla v klasicistním stylu za Leopolda Andrássyho v 80.-90. letech 18. století. Je zaznamenána v archivních záznamech. V té době vznikl kolem zámku…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.betliar.eu , http://www.snm.sk/?kastiel-betliar-o-muzeu , Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, 10.11. 2015

Půdorys místa

plán zámku, 10, 20, 21 historické jádro - původní gotický hrádek z pol. 15. století 8, 20 - pozdně gotické nárožní věže (konec 15. století) 1 gotické nádvoří, později barokní sala terenna 11 dochovaná gotická střílna 18 renesanční zámek, první polovina 16. století 2 prostor mezi severním a jižním jádrem 12 dochovaná renesanční střálna 23 novoklasicistní nárožní věže z konce 19. století 14 renesanční vstupní portál
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Košický,  Rožňava  ( RV ),