Hrady.cz
Rulový skalní útvar ve výšce 732 m, tvořený skupinou tří větších skalisek, z nichž nejtypičtější, Čtyřpaličatá skála, dala jméno celému útvaru podle svých čtyř vrcholových bloků - palic. Přírodní rezervace.
Čtyřpaličatá skála
na fotografii je zcela jasné, proč se útvar jmenuje, tak jak se jmenuje ......
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Čtyři palice – bizardní skalní útvar ve výšce 732 m. n. m. v centrální části Žďárských vrchů, necelých 850 m vzdušnou čarou jjv. od dalšího známého skaliska, Milovské Perničky. Skály jsou tvořeny migmatidy a dvojslídnými ortorulami, které byly vypreparovány z okolních méně odolných hornin procesy mrazového zvětrávání ve starších čtvrtohorách. Skalní útvar Čtyři palice je tvořen skupinou tří mohutných skalisek: Čtyřpaličatá skála, Děvín a Tvrz, na něž navazuje ještě jeden menší skalní útvar, Opomenutá. Nejvýznamnější z nich, Čtyřpaličatá skála, dala dle svého tvaru jméno celému útvaru. Dosahuje na délku 50 m a výšku stěn až 33 m. Podle puklin jsou na vrcholu vytvořeny čtyři výrazné bloky – palice. Skály a jejich okolí jsou bohaté na vegetaci rozličné ...
Jan P. Štěpánek podle informační tabule z místa, 24.8. 2006