Kostel sv. Matouše pochází z roku 1788. U kostela sbírka dvanácti litinových křížů z nedaleké kadovské huti. Inventář je nepůvodní z darů, z okolních farností.
Hlavní obrázek místa
© Ivo Rozehnal 08/2019
Kostel ve Fryšavě pod Žákovou horou vznikl v roce 1788. Původně se jednalo o skromně vybavenou stavbu, ze které se však z původního inventáře nic nedochovalo. Dnešní vybavení pochází především z darů z jiných kostelů a klášterů.
Samostatná farnost byla zřízena až v roce 1888. Do této doby Fryšava náležela buď do Německého, či Herálce. Fara byla postavena v místě dnešní pošty. V roce 1911 nešťastně vyhořela a postavena byla znovu roku 1932. Zajímavostí místa jsou i litinové kříže, které byly odlity v někdejších kadovských hutích a jsou sesbírány ze zrušených hrobů v okolí.
Hlavního oltář je zdoben dvojicí pozdně barokních soch svatých Petra a Pavla ze zrušeného kostela v Jimramově. Zvon ve věži je roku 1804. Zajímavostí stavby je i fasáda. Před rekonstrukcí v roce 2015 byl kostel v zelené barvě.
Rozehnal Ivo - zdroj - web farnostfrysava.cz, 10.8. 2019

    popis

    Dnes zničené tvrziště v Pornici, které se nacházelo v dnešních zahradách domů čp. 25 a 26. Patřila větvě Lysických Kunštátů. Doba tvrze dle nálezů 13-14.století. Zanikla asi za česko-uherských válek.
    20.6. 2015


    Vložit do oblíbených
    Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Fryšava pod Žákovou horou

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    P. Sylwester Jurczak
    Fryšava pod Žákovou horou 145
    592 04 Fryšava
    Tel: 733 741 473
    URL: http://www.farnostfrysava.cz
    E-mail: frysava@dieceze.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 12271
    Typ místa: sakrální památky
    Podkategorie: kostel, chrám
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: volně přístupno
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=12271
    Uveřejněno: 10.8.2019
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama