Po zaniklém strážním hrádku zbyly pouze terénní pozůstatky, zřícenina hamru (nedokonalé vysoké pece) ze 14. st. a asi 10 m vysoká tavební věž.
Drakov - detail
Skalisko s nepatrnými zbytky zdiva na JZ straně.
2003 ©Ivo Karkoška
K hradu je nelépe dát se za mostem vedoucím k samotě Drakov vlevo a potom dál kolem břehu řeky až k hradnímu skalisku. To je notně zarostlé smrky a pokryté mechem. Okraje skaliska nejsou nejstabilnější, proto pozor na to kam šlapete.
15.7. 2003

Popis Drakova

Hrad - či spíše celní stanice - ležel na výrazné skalnaté desce protáhlého podkovovitého tvaru vysoké asi 10m, široké kolem 9m a dlouhé asi 23m. Toto skalisko vybíhá ze svahu do údolí říčky Černé Opavy a tvoří tak jakousi přirozenou překážku obchodní stezce, která tudy v minulosti procházela. Řeka teče od skaliska jen asi 8m, bylo to vlastně ideální místo pro celní stanoviště, nedalo se mu nikterak vyhnout. Plošina Drakova je rovná, spojená s vybíhajícím skaliskem úzkou, asi jen 10m širokou šíjí, kterou přeťal z velké části uměle vysekaný příkop. Přes něj do vlastního hrádku vedl most. Vlastní jádro hrádku obsahovalo jen strážní obytnou věž a možná přilehlé stavení. Jádro patrně obsahovalo ještě malé nádvoří, spíše nekrytou chodbu. Plochy podél skaliska a řeky sloužily jako shromaždiště a odstavné plochy pro kupecké karavany, vojenské oddíly, koně i vozy.

Jan P. Štěpánek podle R. Vojkovský: Putujeme po hradech a zámcích - Kvimburk, Beatris, Dobrá 2005, 26.11. 2006

Původ názvu Drakova

Původ názvu hrádku Drakova (Drachenburgu) vychází patrně z jeho samého účelu. Německé "drachen" značí přísného strážce, přímo dračích vlastností. Je tedy nepochybné že česká podoba slova "drachen" - Drakov - je původní a vztahuje se k přísnému ozbrojenému výběrčímu.

Další texty historie
otvíračka

Hrad je volně přístupný. Kousek od něj je odpočívadlo na červené značce KČT. V něm leží sešit a tužka a mnohé zápisy okolojdoucích jsou k popukání. :-)

půdorysné zaměření
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek