Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice byl postaven patrně počátkem 17. století jako jednoduchá pozdně renesanční stavba. Na počátku 18. století byla přistavěna sakristie dle návrhu arch. Jana Blažeje Santiniho-Aichela s typicky prohnutou střechou a oknem ve tvaru sférického trojúhelníku.

Nejsvětější Trojice - význam, historie

Nejsvětější Trojice (také Svatá Trojice, Boží Trojice, trojjediný Bůh) je společné označení Boha v křesťanském dogmatu o třech osobách, které sdílejí jedno božství: Bůh Otec (Bůh, stvořitel světa), Bůh Syn (Ježíš Kristus, vykupitel světa) a Bůh Duch Svatý (posvětitel světa). Nejsvětější trojici symbolizuje trojhran (obvykle malovaný s vševidoucím okem uprostřed). Ve Starém zákoně výslovná zmínka o Bohu jako o Trojici není. Tu nacházíme v Novém zákoně, v Matoušově evangeliu (28, 19–20) ve formulaci, přikazující křtění ve třech jménech (ne nutně osobách). Formulace zní: \"Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha Svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal\" (Ježíš Kristus). Trojjedinost byla závazně definována roku 381 na prvním konstantinopolském koncilu. Podle některých odborníků tento výrok takhle Ježíš nevyslovil, a posun významu k trojjičnosti je spíše odrazem pozdější reflexe, odpůrci poukazují na to, že představa trojice odporuje absolutnímu monoteismu. Odborníci se v názorech rozcházejí.
E. Horáková podle cs.wikipedia.org, 7.11. 2012

Kostel Nejsvětější Trojice

Hřbitovní kostel, stojící na horním konci Žďáru nad Sázavou, vznikl patrně počátkem 17. století v jednoduché, pozdně renesanční podobě, původně jako hřbitovní či špitální kaple. Na počátku 18. století byla přistavěna sakristie, a to beze vší pochyby architektem Janem Blažejem Santini-Aichelem. Kromě typického prohnutí střešního krovu vykazuje jedinečné znaky Santiniho tvorby – především okno ve tvaru sférického trojúhelníku. Kostel spadá do farnosti svatého Prokopa, Žďár nad Sázavou I., a slouží se zde mše svaté při pohřbech a o slavnosti Nejsvětější Trojice.

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Žďár nad Sázavou