Tvrz se připomíná až roku 1526. Vznikla z důvodu ochrany vedle stojícího hamru, takže nebyla klasickým sídlem šlechty. Později byla tvrz využívaná jako usedlost, ale omezený prostor a zhoršená přístupnost vedly k jejímu definitivnímu opuštění.
Vyvýšené jádro tvrziště
Graficke pismenko Hamr i tvrz se připomíná v roce 1526. Tvrziště se nachází na pahorku narušeném lomem na severozápadním okraji místní části obce, nad pravým břehem Sázavy. Je to zvlněná plošina o průměru cca 15 m. Ještě počátkem 19. století stála na skále zřícenina tvrze obdélnikového půdorysu, což je zachyceno na mapě stabilního katastru z roku 1835. Údajně to byla zřícenina do výšky prvního poschodí. Při kopání tam byly nalezeny stříbrné mince.
K přesnému datování a potvrzení kamenné stavby je nutné provést archeologickou sondáž a výzkum.
Dohňanský D. - zdroj : M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí; V. Nekuda a J. Unger - Hrádky a tvrze na Moravě, 24.3. 2020
    zaniklý
     Žďár nad Sázavou  (ZR)