Původní trať z konce 19. a začátku 20. stol. Po r. 1948 trať na mnoha místech přeložena. S úpravami souvisí i výstavba některých nových viaduktů. Kamenný železniční viadukt u Žďáru nad Sázavou vystavěn r. 1953. R. 2012 provedena rekonstrukce viaduktu.
Železniční viadukt u Žďáru nad Sázavou.
© Pavel Vítek 09/2018
Žďár nad Sázavou je město na Českomoravské vrchovině. Železniční viadukt se nachází na západním konci města a vede přes řeku Sázavu. Část viaduktu zasahuje do katastru obce Hamry nad Sázavou.
10.7. 2022
historie

Původní trať z Havlíčkova (Německého) Brodu do Brna byla zprovozněna ve třech etapách koncem 19. a začátkem 20. století. Po roce 1948 byla celá trať přeměněna, na mnoha místech byla úplně přeložena na jiné místo. Trať byla zdvojkolejněna a roku 1966 i zelektrifikována. S těmito úpravami souvisí i výstavba některých nových mostů, jako třeba i viaduktu mezi obcí Hamry nad Sázavou a Žďárem nad Sázavou. Kamenný železniční viadukt byl vystavěn v roce 1953 právě při výstavbě nových úseků železniční tratě. V roce 2012 proběhla rekonstrukce tohoto viaduktu.

Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Žďár nad Sázavou