R. 1784 postavena dřevěná evangelická modlitebna. R. 1874 zahájena stavba nového kostela v pseudogotickém slohu. Dominantou kostela je věž vysoká 52 m. V l. 1984-87 proběhla generální oprava a dalšími opravy pak proběhly na přelomu 20. a 21. st.
Evangelický kostel v Krouně
© Pavel Vítek 06/2007
Obec Krouna leží na Českomoravské vysočině 11 km východně od Hlinska a 18 km západně od Poličky. Leží na křižovatce silnic I/34 Havlíčkův Brod – Hlinsko – Polička – Svitavy a silnice II/354 Skuteč – Svratka – Nové Město na Moravě. Obcí také prochází železniční trať č. 261 Žďárec u Skutče – Svitavy. Evangelický kostel najdeme vpravo od hlavní silnice při cestě z Hlinska. Jeho vysokou štíhlou věž nelze přehlédnout.
historie

První zpráva o obci Krouna pochází z roku 1349. Po vydání tolerančního patentu císařem Josefem II. roku 1781 se obec stala centrem protestantů. Proto v obci vznikl jeden z prvních evangelických sborů. V roce 1784 zde byla zřízena evangelická modlitebna, toleranční kostel, tehdy ještě dřevěná stavba. Roku 1789 byla v obci zřízena i církevní evangelická škola. Základní kámen nového zděného kostela byl položen 27. července roku 1874, jak nám to připomíná tento kámen uložený vpravo od hlavního vchodu do kostela. Postaven byl v pseudogotickém slohu podle plánů architekta Františka Šmorance. Dominantou kostela i okolí je štíhlá věž, vysoká 52 m. Jako ve všech evangelických kostelech je i zde interiér vybaven velmi prostě. Za zmínku stojí pouze umělecky provedené koncertní varhany. V letech 1984 - 1987 proběhla generální oprava kostela. Dalšími opravami prošel kostel na přelomu 20. a 21. století. Tehdy byla provedena generální…  číst dále

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR),