Archeologicky nepotvrzené místo tvrze, na vyvýšeném ostrůvku v poli, blízko Hostákova
Celkový pohled na možné místo tvrze od severozápadu
© Roman Řezáč 05/2006
Zatím archeologicky nepotvrzené místo tvrze patřící k Hostákovu, se nachází asi 600 m severovýchodně od konce dnešní zástavby obce a zároveň asi 200 m východně od rybníka Záhumenice, který se nachází mezi obcí a větším rybníkem, zvaným Opatský a blízkým mlýnem. Popisované místo je zdaleka viditelné, stojí uprostřed obdělávaného pole a tvoří ostrůvek s vysokými stromy. O tvrzi v Hostákově toho moc známo není a zmiňuje se v pramenech jen velmi zřídka. Pokud bychom její umístění hledali v okolí dnešní obce, je popisované místo příhodné a nadějné. Tvrz by zaujala vrchol vypouklého terénu, její polohu bychom i tak mohli označit za rovinou. Samotný ostrůvek uprostřed pole je asi o 4 m vyvýšený nad okolní terén. Tvoří ho oválná plocha o rozměrech asi 35 x 25 m. Uvažovaný okružní příkop a val mohl být staletou zemědělskou činností rozorán k nepoznání. Pokud bychom se však stali kritiky tohoto místa, tak ve většině podobných případech po valu a příkopu přece jen zůstává třeba jen mírně zvlněný terén. Kdybychom ale i tak chtěli nějaké náznaky po příkopu hledat, tak severozápadním a jihovýchodním směrem od ostrůvku vystupují v poli dva znatelné kamenné hrby. Oba ve vzdálenosti přibližně 25 m od jádra. Kdybychom uvažovali, že oba byly součástí vnější hrany valu, měl by příkop uvedenou, dost nadprůměrnou šířku a tvrziště by mělo celkově zhruba 90 m průměr a to se jeví, i vzhledem k významu tvrze poměrně hodně. Navíc, na jihovýchodě je za hranicí jádra a to asi do vzdálenosti 20 m od něj neoraná plocha, protože zde leží několik balvanů. Opět to navozuje otázku, jak dlouho tu balvany jsou. Pokud by totiž byly na svém, stovky let neměnném místě, musel by tu příkop tedy zůstat zachovalý, orbou neporušený. Buď jsou zde tedy kratší dobu a nebo je možné, že tato plocha byla nějak využita, třeba jako hospodářské zázemí. Že by ale nebyla i tak…  číst dále
historie

Tvrz Hostákov se nepřímo zmiňuje v roce 1556. Po Hostákově se psal v roce 1407 Ondřej, po něm Kateřina nebo Ctibor. Případné upřesnění života na tvrzi je v rukou archeologie.

Roman Řezáč, dle M. Plaček: Opevněná středověká sídla šlechty - nové revidované lokality (in Přehled výzkumů Archeologického ústavu Brno, svazek 44, 2002), 22.7. 2006

terénní náčrt lokality
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek