Hradby vybudovány v roce 1389 z popudu biskupa Mikuláše z Rýzmburka. Z původních čtyř bran žádná nedochována. Zachovány krátké úseky hradby nad řekou Lubinou.
pozůstatek kamenné hradby v ul. Josefa Rašky
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Město Příbor si do současnosti uchovalo svůj historický charakter se středověkou kompozicí a rozložením ulic. Jako středověké město měl Příbor kolem svého obvodu i kamenné hradby. Vybudování hradeb povolil v roce 1389 olomoucký biskup Mikuláš z Rýzmburka, který panství i s městem vlastnil. Měl-li Příbor kolem svého obvodu hradby již dříve, není jisté. Zdá se pravděpodobné, že město bylo již od svého založení někdy v polovině 13. století opevněno lehčí formou, snad ve formě dřevěné palisády. Město mělo čtyři městské brány: Slezskou (na severovýchodě k mostu přes Lubinu, kudy se pokračovalo v cestě na Hukvaldy a Místek), Valašskou (na ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 24.4. 2006