Tvrz pravděpodobně existovala už asi v polovině 13. století, kdy Horní Slatina byla v majetku rodu Ranožírovců. Posledním majitelem byl zřejmě po roce 1542 Jindřich Koňas z Vydří. V roce 1589 se uvádí jako pustá. Dnes jsou znatelné už jen nepatrné terénní náznaky tvrziště. Tvrz beze zbytku zanikla.
Tvrziště od sz.
Graficke pismenko Už v roce 1256 se uvádějí bratři Markvart, Volfram a Albert z rodu Ranožírovců a vzhledem k významu těchto členů rodu lze uvažovat, že šlechtické sídlo v Horní Slatině existovalo již v tomto období. V roce 1358 byla tvrz i ves prodána Bohunkovi z Volfířova. Z trvalejších majitelů na tvrzi sídlili Jan Mléčko z Chotěbudic (1448-1490) a vladykové z Jemničky. Eva z Jemničky prodala ves i s tvrzí v roce 1542 Jindřichu Koňasovi z Vydří, jenž byl pravděpodobně posledním majitelem, který na tvrzi sídlil. Ta se v roce 1589 uvádí už jako pustá. Pozdější majitelé používali k občasnému pobytu ...
Dohňanský D. ; zdroj : M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 1.8. 2020
    není známo
     Jindřichův Hradec  (JH)