Čtyřkřídlý zámek, v jehož zdivu jsou zachovány části původního královského hradu ze 13. st. Na počátku 17. st. přebudován v renesančním stylu. V 18. st. přestavěn barokně. V letech 1842–1945 byly interiéry a fasády upraveny ve stylu druhého rokoka.
V roce 1227 nechal Přemysl I. Jemnici opevnit proti Rakousům. V této době byl také vystavěn raně gotický hrad, s okrouhlou věží. Ten byl zapojen do v té době rostoucí městské fortifikace. Nicméně samotný hrad byl prvně doložen až roku 1295. V majetku králů vydržel až do roku 1530, kdy jej získali páni z Lomnice. Poté byl za jejich správy koncem 16. století přestavěn v renesanční zámek. Další přestavba v 2. polovině 18. století změnila tvář objektu úplně, když byl oděn do pozdně barokního slohu. Následovaly dokonce ještě drobné pseudobarokní úpravy.

Jemnické nedobytné hradby

Jemnice byla jedním z prvních měst v širokém okolí, které měly pevné hradby. Ty jemnické dal postavit Přemysl Otakar I. v roce 1227. Hradební zeď (místy zdvojená) byla velice pevná. Náležely k ní ještě příkop, val, brány, barbakán a samozřejmě bašty. Hlavní obrannou úlohu nesl tehdy vystavěný hrad na jihovýchodní straně města. Velká brána (dříve Horní) byla přepevná – vnější část byla 4 metry široká s malým průchodem pro chodce. Za ní byl hluboký hradební příkop a ve zdech nad ním množství střílen. Vnitřní část byla přímo v hradbách. Při požáru města 1832 se stalo neštěstí – při zmatku u východu byla brána ucpána povozy a byl tak zablokován útěk od ohně. Poté byla brána odstraněna. Hradební zeď je nejzachovalejší na severu, kolem jsou soukromé domky (na Horních valech). Zachoval se též barbakán na severozápadě – předsunuté opevnění sloužící k ochraně bojovníků útočících, nebo také ustupujících zpět do pevnosti.

Další texty historie

Půdorys místa

Hrubá vývojová analýza zámku, Gotické části: nadzemní - černé, přeměněné - zrněné, vykopané - tečkované; renesanční zdivo - mřížkované; pozdější - šrafované
Obrázek Obrázek
Vysočina,  Třebíč  (TR), Jemnice