Vodní nádrž Nová Říše byla vybudována jako vodárenská mezi lety 1979-1984 na potoce Řečici (též Olšanský potok) u Vystrčenovic, asi 5 km nad soutokem s Vápovkou. Od r. 2012 je chráněna též jako přírodní památka Nová Říše.
vodní nádrž Nová Říše
Vlastní vodní nádrž na Olšanském potoce čili Řečici není vzhledem k jejímu účelu pro veřejnost přístupná. Od Brázdova rybníka mezi Novou Říší a Vystrčenovicemi vede na její hráz silnička odbočující ze silnice II/112. Vede po ní z městyse Nová Říše červeně značená turistická stezka, která před hranicí ochranného pásma uhýbá k západu na Čížovský kopec a Rozsíčky.
Jiří Špaček, 2.9. 2022
popis

S hospodářským rozvojem ve 2. polovině 20. století vyvstala nutnost zajištění zásob vody a jejího zásobování pro průmysl a také pro obyvatelstvo. To měla zajistit nově budovaná nádrž na Olšanském potoce, zvaném též Řečice, která by byla zdrojem pro vodárenskou skupinu Telč, Třešť a Jihlava. S projektovou dokumentací se započalo v r. 1971 a hotova byla o tři roky později. V r. 1976 bylo vydáno povolení ke stavbě. Vlastní realizace začala v únoru 1979 a hotovo bylo v r. 1984. Voda z nádrže je odebírána do úpravny vody Nová Říše a odtud pokračuje do skupinového vodovodu Třešť–Telč. Vodní nádrž dále zajišťuje minimální průtok v Řečici pod hrází. Z důvodu využití k vodárenským účelům došlo v okolí nádrže k vytyčení ochranných pásem vodního zdroje. Od r. 2012 je vodní nádrž chráněna také jako přírodní památka Nová Říše. Obývá ji zvláště chráněný rybí druh sekavec podunajský, jehož populace je zde…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 2.9. 2022

Vysočina,  Jihlava  (JI), Vystrčenovice