Židovské ghetto vzniklo v Jemnici pravděpodobně již na počátku 14. století, nejstarší zmínka r. 1336. Většina zachovaných domů, přestavěna, má ale renesanční jádro. Synagoga zničena nacisty r. 1942, kdy byli zdejší Židé deportováni do Terezína. Na místě zbořené synagogy je pomník (konec 20. stol.).
místo kde stávala synagoga
© Milan Caha 04/2012
Židovské ghetto vzniklo v Jemnici pravděpodobně již v době založení města. Nejstarší písemná zmínka o zdejší židovské komunitě pochází z roku 1336 v souvislosti s útoky nežidovských obyvatel města na Židy. Ghetto bylo původně odděleno od zbytku města hradbou s příkopem, vcházelo se do něj třemi branami. Nacházelo se v prostoru dnešní Zámecké ulice a ulice U Templu. Většina původních domů má renesanční jádro, fasády domů však byly většinou necitlivě upraveny, a to zejména na konci 20. století. V ghettu stávala synagoga (ta poslední byla ze 17. století), židé měli svoji vlastní školu doloženou roku 1812. Nedaleko, v údolí pod ghettem, se nacházel i poměrně rozsáhlý hřbitov, založený pravděpodobně již ve 14. stol. Židovská komunita ve městě zanikla v květnu 1942, kdy byli všichni místní Židé odvezeni do Terezína. Brzo poté byla nacisty zbourána synagoga a zdevastován hřbitov. Starobylé náhrobní kameny byly použity k vydláždění ulice na Malé brance. V roce 1992 – 1993 byl židovský hřbitov nově upraven, na místě zbořené synagogy byl postaven pomník.
Vysočina,  Třebíč  (TR), Jemnice