Původní dačický kostel je doložen již ve 12. století. Gotická stavba, která ho vystřídala, tvořila zároveň obrannou jednotku trhového místa. V pol. 16. stol. stavba mohutné věže, po požáru postaven v letech 1775-88 pozdně barokní chrám.
Renesanční věž kostela sv. Vavřince je dominantou města Dačice. Postavená na konci 16. století.
turistické

Kostel a zejména jeho hlavní věž jsou nejvýraznější dominantou Dačic. Parkování je možné v okolí, kde je i četná síť občerstvoven. Od železniční zastávky Dačice město (trať Kostelec u Jihlavy - Telč - Slavonice) asi 300 m do kopce přes náměstí. Věž je v letních měsících přístupná, zejména při poledním zvonění poskytuje adrenalinový zážitek průchodu přímo pod rozhoupaným velkým zvonem Vavřincem. Kromě pravidelných otevíracích hodin lze na kontaktním telefonu objednat mimořádné skupinové prohlídky. Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně v sobotu (zima od 17.30, léto od 18.00) a v neděli (od 9.00).

historie

V místě kostela sv. Vavřince stával románsko-gotický kostel. Dnešní jednolodní síňový kostel na půdorysu latinského kříže je slohovou směsí pozdního baroka a klasicismu z let 1775-88. Stavbu vyprojektoval a také zahájil místní stavitel M. Kirchmayer, po jeho smrti roku 1784 kostel dokončil zednický mistr T. Pospíchal. Od západu ke kostelu přiléhá vysoká hranolová renesanční městská věž vystavěná v letech 1586-92 stavitelem F. Garovem z Bissone.

Zany, podle B. Samek: Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977, 22.11. 2004

otvíračka