kostel Povýšení sv. Kříže

jezuitský klášter s kostelem Povýšení sv. Kříže, kostel se sýpkou
Barokní kostel Povýšení sv. Kříže z let 1715-1717 vznikl přestavbou starší poutní kaple sv. Františka Xaverského. Později byl přestavěn a rozšířen o věž. Kostel je sakristií propojen se sýpkou, která pravděpodobně byla první obytnou a správní budovou jezuitského statku.
Pohled na chrám Povýšení sv. Kříže od severozápadu
© Luděk Vláčil 07/2021
Obec Knínice (německy Kinitz) leží na jihozápadě Moravy v okrese Jihlava na jižním okraji kraje Vysočina. Nejvýraznější stavbou a kulturní památkou obce je římskokatolický filiální kostel Povýšení svatého Kříže, ke kterému přiléhá rovněž památkově chráněná sýpka. Nedaleko stojí barokní jezuitská rezidence a další historické stavby.
popis

Kostel je jednolodní obdélnou stavbou s rovným závěrem a s věží na severovýchodě průčelí. Ke kostelu netradičně přiléhá také stará sýpka, která byla první správní budovou statku a podle jedné z hypotéz i původní tvrzí. Obě stavby jsou vzájemně propojeny sakristií nacházející se v přízemí sýpky. Hlavní fasáda chrámu je bohatě zdobena postranními pilastry, nikami a římsami. Na vrcholu je fasáda zakončena dynamicky zvlněným volutovým štítem. Kartuš uprostřed průčelí s datací 1717 vynáší zkratku „A. M. D. G.“ K chrámu se nezvykle přimyká sýpka sloužící dříve jako obytná budova kláštera. V interiéru kostela se nachází barokní hlavní oltář sv. Františka Xaverského z doby vzniku stavby. Po stranách lodi jsou dva rokokové oltáře s obrazy: obrazem Zasnoubení Panny Marie a sv. Josefa a obrazem Panny Marie Karlovské. Zvláštností je hrob sv. Františka Xaverského situovaný ve výklenku u kůru. Uvnitř prosklené skříně je…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://jezuitetelc.cz/portfolio/cz/kaple-povyseni-sv-krize, https://jezuitetelc.cz/_files/news-files/14102924_jezuite-plakat-press.pdf a další, 5.11. 2021

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1262, kdy náležela místním vladykům, kteří zde měli tvrz, jež se uvádí koncem 14. století. Po konfiskaci majetku v době pobělohorské statek přechází roku 1624 do vlastnictví jezuitské koleje v Jihlavě, která jej po roce 1654 pronajímá telčským jezuitům. Právě v té době začíná největší rozkvět Knínic. Jezuité zde zřídili kolej s rezidencí, ke které přiléhala kaple sv. Františka Xaverského, k níž se konaly četné a významné poutě. Patrně v důsledku těchto poutí dochází k přestavbě kaple na barokní kostel dokončený roku 1717. Původně se jednalo o stavbu bez věže s polygonálním závěrem. Zřejmě někdy po roce 1760 byla při úpravách kostela přistavěna věž. Jezuitům areál patřil až do zrušení řádu v roce 1773.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Vysočina,  Jihlava  (JI), Knínice