Zřejmě nejstarší želetavské gotické sídlo, jehož přesné datum založení není známo. První zmínka pochází z roku1368, kdy Oldřich ze Želetavy prodává městečko i s tvrzí bratřím z Vajtmile. Tvrz zanikla na počátku 15. století pravděpodobně v důsledku husitských válek.Dnes je na jejím místě hřbitov.
Pohled na místo tvrziště s dnešním kostelem od západu
Počátkem 14.století patřila Želetava rodu Hodických z Hodic. Až v roce 1368 prodává Oldřich ze Želetavy obec i s tvzí a mlýnem bratřím z Vajtmile. Již v roce 1370 získal zboží markrabě Jan a potom už obec vystřídala celá řada majitelů. Krátce před husitskými válkami ji vlastnil Heřman z Hradce a po něm jeho dcera Eliška. Ta se po smrti svého prvního manžela Jana z Kravař v roce 1401 provdala za Jiříka z Lichtenburka. Vznikly tak spory mezi Lichtenburky a Hradeckými. Poté bylo zboží v roce 1415 připojeno k Telči. V období husitských válek tvrz zanikla a na její obnově již nebyl zájem. V roce 1583 se na místě tvrze postavil hřbitovní kostel, který tam spolu se hřbitovem stojí dodnes. Ke stavbě nového pánského sídla v Želetavě došlo až o 150 let později, a to v místě tehdejšího dvora. Tvrz zaujímala plochu 40 x 35m. Ve stopajícím hřebenu lze očekávat zasypaný příkop, který obíhal hrádek na jižní straně, na severní straně ústil do přikrého svahu k potoku. Dnes jsou na těchto stranách znatelné terénní stupně s chalupami.
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 7.5. 2020

Vysočina,  Třebíč  (TR), Želetava