Objekt zvaný "nová" rezidence, jehož výstavba započala počátkem 60. let 18. století, sloužil především jako sídlo správy knínického statku, který vlastnili telčští jezuité. Od počátku 19. století byla budova označována jako zámek. Dnes je sídlem OÚ.
Pohled na "Novou rezidenci" - zámek od západu
Graficke pismenko Problematika šlechtických sídel v Knínicích není ani dodnes plně prouzkoumaná. Prokazatelně se tvrz v Knínicích připomíná v roce 1385 kdy Henzlin z Bohutic postupoval Knínice Ješkovi Koňasovi. Rod Koňasů držel Knínice až do roku 1619, kdy zemřel poslední potomek Václav. Jeho majetek byl za jeho účast ve stavovském povstání zkonfiskován. V roce 1654 připadl statek Knínice jezuitské koleji v Telči. S velikou pravděpodobnosti byla prvním správním, ale výzkumem nepotvrzeným sídlem všech těchto majitelů budova napojena na kapli Povýšení sv. Kříže. Tato tzv. "Stará rezidence" či tvrz byla později přeměněna na barokní sýpku. Další renesanční budova ...
Dohňanský Dušan, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 8.7. 2020
     Jihlava  (JI)